Skłonność do alergii

Skłonność do wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych jest dziedziczna. Na szczęście to, że w naszej rodzinie ktoś chorował na daną chorobę nie oznacza, że nas także to czeka. Możemy skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób, do których skłonność może być dziedziczna. Jedną z takich przypadłości jest alergia. Jeśli któreś z naszych rodziców cierpiało na alergię to prawdopodobieństwo, że my także na nią zachorujemy wynosi od 20 do 40%. Możemy na szczęście skutecznie zmniejszać ryzyko rozwinięcia się u nas alergii. Przede wszystkim jeśli nie chcemy żeby dopadła nas alergia skórna powinniśmy sięgać po produkty kosmetyczne, które przeznaczone są specjalnie dla alergików. Warto także zrezygnować z jedzenia potraw, które uważane są za silnie uczulające. Zalicza się do nich między innymi owoce morza, truskawki, maliny oraz orzechy włoskie. Czasem lepiej wyeliminować pewne pokarmy z diety niż potem borykać się z alergią pokarmową, która potrafi skutecznie utrudnić życie. Warto także bacznie obserwować swoje ciało. Niestety, w dzisiejszych czasach wzrasta liczba osób zmagających się z uciążliwymi alergiami. Niektóre z nich dotyczą pylenia roślin, inne sierści zwierząt. Można być uczulonym praktycznie na wszystko i dotyczy to także jedzenia. Należy jednak pamiętać, że bardzo ważne jest, aby wówczas regularnie przyjmować określone lekarstwa.