Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności

Żywność musi być przechowywana w odpowiedni sposób. Owoce i warzywa nie mogą stać na słońcu ponieważ ulegną zepsuciu. Możemy je schować do lodówki, jeśli chcemy by zachowały swoją świeżość na dłużej. Dobrym przykładem są truskawki, jeśli kupiliśmy truskawki i chcemy, by były dłużej świeże nie myjemy ich ani nie obieramy z szypułek tylko wkładamy do lodówki. Nie jest pozytywnym zjawiskiem mrożenie żywności, ponieważ ich rozmrażanie sprawia, że tracą na wartościach odżywczych. Należy szczególną uwagę zwracać na to, aby nigdy nie mrozić już raz odmrożonej żywności ponieważ może doprowadzić to do powstania różnych niebezpiecznych dla zdrowia chorób. Jeśli w lodówce chowamy mięso, należy je trzymać w osobnej szufladce, a najlepiej zapakowane, przykryte folią, ponieważ mięso wytwarza intensywny zapach, który może spowodować, że inne produkty będą pachnieć tak samo. Jest to na pewno nieprzyjemne i niesmaczne. Z tego powodu produkty w naszej lodówce najlepiej jest posortować. Mięsa i wędliny na osobnej półce, a ser, nabiał na osobnej, tak samo warzywa i owoce. Bardzo funkcjonalne jest też stosowanie plastikowych pojemników.