Higiena przed posiłkiem

Higiena przed posiłkiem

Na jakość naszych dań nie wpływa jedynie jakoś naszych produktów, ale to jak z nimi postępujemy. Należy nasze produkty dokładnie umyć, co znamienniejsza ryzyko przeniesienia drobnoustrojów do naszego organizmu. Kolejnym krokiem jest gotowanie pokarmu. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa i jajek i ryb. Mięso i ryby należy przed podaniem dobrze ugotować, ponieważ wiele zwierząt, którymi żywi się człowiek, może być żywicielem pośrednim dla pasożytów takich jak na przykład tasiemiec. Aby tego uniknąć nie można jeść niedogotowanego mięsa. W przypadku jajek istnieje zagrożenie zarażenia salmonellą, dlatego jajka należy dokładnie ugotować przed podaniem. Salmonella może również zainfekować lody, które są odmrożone, dlatego nie należy ponownie zamrażać lodów i innych produktów. Do poprawnego przygotowania dań należy zachować higienę osobistą, czyli myć ręce przed przygotowaniem posiłku lub przed przystąpieniem do jedzenia podanego posiłku. Pozwala to wyeliminować pozostałe bakterie i pasożyty. Dobrze ugotowany posiłek z czystymi rękoma możemy jeść bez obaw o zakażenie się pasożytem.