Diety na kobiece dolegliwości – zapobieganie żylakom

Diety na kobiece dolegliwości – zapobieganie żylakom

Żylaki to choroba, która częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Powodem powstawania żylaków jest występowanie zmniejszonej ilości tkanki sprężystej w naczyniach żylnych, a co za tym idzie, żyły są mniej odporne na rozciąganie. Najczęściej żylaki pojawiają się u osób, które mają stojącą pracę, np. fryzjerek, sprzedawczyń, czy chirurgów. Pojawia się u nich tzw. zastój żylny. Zapobiec żylakom można dzięki gimnastyce, a także noszeniu specjalnych elastycznych pończoch i opasek. Jednak, skuteczna może się okazać również dieta. Kiedy po całym dniu spędzonym w pracy nasze nogi stają się ociężałe i spuchnięte, a na skórze pojawiają się niebieskie żyłki, to znak, że nasz układ krążenia nie jest w najlepszej formie i trzeba jak najszybciej zadbać o niego. Jest to tak naprawdę ostatni dzwonek, żeby zadbać o swój organizm, zadbać o prawidłową dietę i nie dopuścić, aby te małe żyłki przerodziły się w nieeleganckie żylaki, które będzie trzeba usuwać operacyjnie. Zdrowa dieta, to podstawa w walce, należy unikać nadwagi, ponieważ zbyt duży ciężar ciała obciąża nogi i sprzyja powstawaniu żylaków oraz blokuje prawidłowy przepływ krwi. Prawidłowe żywienie zapewni dieta niskokaloryczna. Produkty, które należy spożywać muszą zawierać w sobie dużo błonnika. To co powinno się jeść, to: makarony, ale tylko razowe; kasza gryczana i brązowy ryż (jest mniej kaloryczny niż biały); warzywa i owoce bogate w bioflawonoidy – czarna porzeczka, owoce cytrusowe. Jeżeli chodzi o warzywa, to najlepsze będą: kalafior, brokuły, brukselkę, kapustę i czerwoną paprykę.