Diety na kobiece dolegliwości – PMS

Diety na kobiece dolegliwości – PMS

Kiedy musimy stosować diety lecznicze, od razu wiadomo, że muszą być one lekkostrawne. Muszą też dostarczyć wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Do podstawowych składników potrzebnych w zdrowym żywieniu możemy zaliczyć węglowodany złożone oraz pełnowartościowe białko, a także tłuszcze. Każda dieta musi być bogata w warzywa i owoce. PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego jest stanem, w którym żadna kobieta nie potrafi normalnie funkcjonować, ponieważ powoduje on nieprzyjemne dolegliwości. Do najczęstszych objawów zalicza się: wahania nastrojów, bóle głowy lub kłopoty ze skórą twarzy. Te trudne dni pomoże przetrwać picie ziół, np. herbatki z dziurawca lub lekkostrawna dieta z ograniczoną ilością soli. Podczas PMS powinno się jeść gotowane warzywa, chude mięso, ryby i odtłuszczony nabiał. Nie są zalecane natomiast potrawy smażone, fast foody, produkty gotowe do spożycia, np. sosy ze słoika oraz żywność wędzona. Nie wolno też jeść dań pikantnych i mocno solonych. Na parę dni przed miesiączką nie powinno się jeść potraw, które powodują wzdęcia, np. fasolki po bretońsku, bigosu, czy grochówki. Nie należy również objadać się słodyczami, choć podczas zespołu napięcia przedmiesiączkowego na pewno będziemy odczuwać wzmożony apetyt na cukierki czy czekoladki. Jednak najlepiej słodycze zastąpić lekkostrawnymi o pożywnymi owocami. Zalecane jest również picie dużej ilości wody niegazowanej, minimum dwa litry dziennie.