Diety na kobiece dolegliwości – osteoporoza

Diety na kobiece dolegliwości – osteoporoza

Kości są jednym z najważniejszych elementów naszego ciała, to one tworzą szkielet, na którym trzymają się pozostałe narządy, dlatego musimy o nie dbać. W kwiecie wieku są, kiedy osoba ma 30 lat, natomiast po 45 roku życia zaczynają się problemy, ponieważ kości stają się kruche i łamliwe. Aby nie pozwolić na rozwój osteoporozy należy stosować dietę bogatą w wapń, a także dużo ćwiczyć, nie palić, oraz wygrzewanie się codziennie na słońcu min. 15 minut. Dzięki temu możesz uniknąć zapadnięcia na tę chorobę. Jeśli nie przeszłaś jeszcze menopauzy, wówczas dzienna dawka wapnia powinna wynosić 1000 mg, natomiast jeśli właśnie przechodzisz menopauzę, dawkę tę powinno się zwiększyć do 1300 mg. Żeby to się udało podstawą diety muszą być mleko i jego przetwory. Należy również w pożywieniu szukać witaminy D, wzmacniającej kości – odnajdziesz ją w rybach. Co jeść: żeby pokryć codzienne zapotrzebowanie na wapń, najlepiej jest wypić 3 szkl. mleka, zjeść plaster sera żółtego oraz 100g twarogu. Żeby uniknąć choroby, lepiej jest wybierać niskotłuszczowe mleko i produkty melkopochodne (nie wolno wybierać beztłuszczowych, ponieważ one pozbawione są witaminy D). Dieta powinna być bogata również w sardynki w oleju oraz szpinak, brokuły, fasolkę i natkę pietruszki. Czego nie jeść: serka topionego (zawiera za dużo tłuszczu), śmietany, zupek w proszku, coli (zawiera fosforany, które utrudniają przyswajanie witaminy D w organizmie), alkoholu i dużych ilości kawy (dwie filiżanki) i herbaty (cztery szklanki).