Diety na kobiece dolegliwości – endometrioza

Endometrioza jest chorobą coraz częściej spotykaną u kobiet, jednak nie do końca zdiagnozowaną, dlatego często bywa mylona przez lekarzy z innymi dolegliwościami. Polega na zagnieżdżaniu się tkanki, która formuła przypomina błonę śluzową macicy, np. na jajnikach czy w jelitach. Leczenie jej nie jest łatwe, ponieważ mylona jest np. z mięśniakami. Złagodzenie dolegliwości umożliwi dieta. Najważniejsze jest regularne jedzenie, dość często małych posiłków. Najlepiej co 3 – 4 godziny. Powinna zawierać w sobie produkty, które wzmacniają układ odpornościowy i pozwolą utrzymać równowagę hormonalną. Niezbędne jest jedzenie dużej ilości warzyw, które są źródłem błonnika, a także zawierają przeciwutleniacze. Najlepszymi warzywami w tej diecie są brokuły, kalafior, groszek, seler, ponieważ zawierają sterole roślinne, które odpowiedzialne są za blokowanie receptorów estrogenowych w organizmie. Ważne dla prawidłowego żywienia są również ryby morskie, bowiem zawarte w nich tłuszcze omega3 zapobiegają bolesnym skurczom macicy. Co powinno się jeść: owoce leśne, winogrona, (nie wolno jeść cytrusów), pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze gruboziarniste, ciemny ryż, płatki owsiane. Do przyprawiania używać: ziół prowansalskich, czosnku, majeranku i bazylii. Czego unikać: sól, żółtego sera, tłustego czerwonego mięsa i jego przetworów (pobudzają organizm do produkcji hormonów, zaostrzających stan zapalny), potraw smażonych, majonezu, tłustych serów.