Diety na kobiece dolegliwości – ataki migreny

Diety na kobiece dolegliwości – ataki migreny

Migrena jest powtarzającym się, pulsującym bólem głowy, występującym tylko po jednej stronie. Bóle mogą trwać od 4 do 72 godzin i posiadać różne natężenie. Żeby złagodzić dolegliwości należy zastosować dietę eliminacyjną, czyli wycofanie ze swojego jadłospisu wszystkich produktów, które mogą być przyczyną bólu głowy. Żeby dowiedzieć się jakie produkty powodują złe dolegliwości należy codziennie zapisywać sobie, co tego dnia się zjadło. Pozwoli to na szybkie zweryfikowanie produktów i dań, których powinnyśmy unikać, ponieważ powodują u nas bóle migrenowe. Dieta dla osób z tą przypadłością powinna opierać się na jak najmniej przetworzonych produktach, takich, które nie posiadają konserwantów, ani innych chemikaliów, w tym także dodatków poprawiających smak. Do produktów, które bardzo często są powodem migreny zalicza się przede wszystkim: glutaminian sodu (składnik, który ma poprawić smak kupowanych potraw, a także zapobiec ich popsuciu), aspartam (sztuczny środek słodzący) oraz azotyny – pojawiają się w przetworzonej żywności pochodzenia mięsnego, np. w parówkach. Należy również zwrócić uwagę na takie produkty jak wino czy chipsy, ponieważ zawierają w swym składzie siarczany, których należy unikać. Wyeliminować także trzeba takie produkty jak: sery żółte i typu brie, czekoladę, mięso czerwone, śledzie, ponieważ te produkty zawierają tyra minę, która nie tylko powoduje silny ból głowy u osób chorych na migrenę, ale również prowadzi do niebezpiecznego wzrostu ciśnienia tętniczego u osób chorych na nadciśnienie.