Dieta dla diabetyków

Dieta dla diabetyków

Dla wielu osób, które dowiedziały się o cukrzycy najstraszniejszą rzeczą jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych. Wiadomo, że poza leczeniem farmakologicznym ważne jest również to poza farmakologiczne, a więc zdrowy tryb życia (nie tylko wysiłek fizyczny, ale przede wszystkim zdrowa dieta). Jeśli dotychczas nie oszczędzałeś swojego żołądka i wątroby i kochałeś tłuste smażone i pieczone potrawy, to oczywistym jest, że te przyzwyczajenia trzeba będzie zmienić. Jeśli jednak starałeś się odżywiać zdrowo, to nie będziesz musiał drastycznie zmieniać nawyków, ponieważ dieta dla cukrzyka nie powinna odbiegać od diety zdrowych osób. W diecie tej zaleca się ograniczenie cukrów prostych – należy zrezygnować z owoców, słodkich napojów i słodzenia herbaty zwykłym cukrem. Nie przestrzeganie tej zasady prowadzi do szybkiego wzrostu cukru w organizmie. Cukrzyk powinien stosować produkty o niskim indeksie glikemicznym o dużej zawartości błonnika. Błonnik ogranicza wzrost masy ciała a także cukru we krwi. Spożywane białka powinny występować w proporcjach 50/50% białka roślinnego i zwierzęcego. Tłuszcze to 30 – 35% całodobowej diety, gdzie tłuszcze nasycone stanowią nie więcej niż 10%. Dietę powinno stosować się pod opieką lekarza diabetologa, ponieważ nie ma jednego rodzaju cukrzycy i tak naprawdę dla każdego rodzaju stosuje się inną dietę. Do tego chory może poza cukrzycą mieć inne dolegliwości, przez które organizm może nie tolerować specjalnej diety, która zostanie dobrana dla tego schorzenia.