Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży

Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży

Kobieta, która jest w ciąży i ma już rozpoznaną cukrzycę powinna szczególnie zadbać o siebie i o nienarodzone maleństwo. Dietę dla niej powinien opracować lekarz diabetolog, ponieważ będzie wiedział ile kalorii może spożyć w ciągu dnia. Będzie to zależne od jej masy ciała, wzrostu i tego, czy uprawia sport czy nie. Generalnie jest zasada, iż na 1 kg masy, która jest odpowiednia dla naszego wzrostu, powinno się dostarczyć 35 kalorii. Wychodzi na to, że kobieta w ciąży, która jest chora na cukrzycę powinna dziennie dostarczyć swojemu organizmowi od 1400 do 2500 kalorii. Kobiety, które niestety mają nadwagę powinny mimo ciąży stosować dietę niskokaloryczną. Pacjentka, która jest ciężarna i chora na cukrzycę, w ciąży nie powinna przytyć więcej niż 8 do 12 kg. Odchylenia od tej normy powoduje współczynnik masy ciała, który określa, że kiedy BMI jest większe od 29 kg/m^2, wówczas kobieta może przytyć od 7 do 8 kg, natomiast jeśli BMI jest mniejsze niż 20 kg/m^2, ciężarna ma możliwość przytycia nawet do 18 kg. Trzeba pamiętać, że glukozę w czasie ciąży otrzymuje nasze dziecko, dlatego zarówno jej nadmiar jak i niedobór jest niekorzystny. Najważniejsze do zapamiętania jest to, że: należy jeść 3 posiłki główne (bardziej kaloryczne) oraz 3 przekąski; nie wolno jeść słodyczy, owoce należy zastąpić warzywami, bo tak jak cukrzyk, który nie jest w ciąży kobieta musi unikać cukrów prostych.